Ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlara dair her geçen gün yeni verilerin ortaya çıktığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in kamuoyuyla paylaştığı son veriler, ekonomik durumun sanayiden tarıma, tekstilden gıda sektörüne kadar tüm alanlarda ciddi olumsuzluklar yarattığını veriler ile gözler önüne serdi.
6 FABRİKA İCRA YOLUYLA SATIŞA ÇIKARILDI
CHP’li Ömer Fethi Gürer, “2025 yılının sadece temmuz ayında Türkiye genelinde 6 fabrikanın icra yoluyla satışa çıkarıldığı açıklandı.
Afyonkarahisar İcra Dairesi – Makine Sanayi
Buldan İcra Dairesi – Tekstil Fabrikası
Salihli İcra Dairesi – Gıda ve İçecek Sanayi
Seydişehir İcra Dairesi – Tarım Ürünleri Sanayi
Gaziantep İcra Dairesi – Tarım Ürünleri Sanayi
Gaziantep İcra Dairesi – Tekstil Fabrikası
Satışta olduğuna dikkat çekti. Gürer” Farklı bölgelerde farklı iş kollarında onlarca işçi çalıştıran ve ülke ekonomisine doğrudan katkı sağlayan iş yerleri kapanıyor, satılıyor, el değiştiriyorsa önemli bir sorun var demektir. Ekonomik sorunların artması yanında üretim tesisleri birer birer icradan satılıyorsa, bu artık yaşanan sorunların ve dar boğazın acı bir yansımasıdır” dedi.
6 AYDA 2776 KONKORDATO BAŞVURUSU
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Şirket ve firmaların konkordato başvuruları ‘borcumu ödeyemiyorum’ feryadıdır.2025 yılının ilk 6 ayında toplam 2776 firma konkordato talebinde bulundu. Haziran ayında 541 başvuru yapılırken, bu başvuruların 292’si için geçici mühlet, 132’si için kesin mühlet kararı verildi. 91 başvuru reddedilirken, 19'u doğrudan iflasla sonuçlandı. 7 dosyada ise konkordato tasdiki sağlandı. Bu veriler, işletmelerin borç sarmalına saplandığını ve iflastan kaçınmak için son çare olarak konkordatoya başvurduğunu gösteriyor,” Şeklinde konuştu.
KAPANAN ŞİRKET SAYISI ARTIYOR
Gürer, 2025 yılının ilk 6 ayında yaşanan tabloyu değerlendirerek, şirket ve kooperatif kapanışlarındaki ciddi artışlara dikkat çekti.
Ömer Fethi Gürer’in verdiği bilgilere göre, 2025’in ilk 6 ayında kurulan şirket sayısı, 2024’ün aynı dönemine kıyasla %0,9 oranında azaldı. Aynı dönemde kurulan kooperatif sayısında ise %24,9 gibi dikkat çekici bir düşüş yaşandı. Öte yandan kapanan şirket sayısı %14,6 oranında artarken, kapanan kooperatif sayısındaki artış %6,4 olarak kayıtlara geçti.
Gürer, sadece yıl geneline değil, aylık verilere de dikkat çekerek, “Haziran 2025’te, kapanan şirket sayısı 2024 yılının aynı ayına göre %27,1 oranında arttı. Kapanan kooperatif sayısında %12,2, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısında ise %28,5 oranında artış meydana geldi” dedi.
Kurulan işletme sayılarında da ciddi gerileme olduğunu ifade eden Gürer, “Bir önceki aya göre Haziran 2025’te kurulan şirket sayısı %16,4, kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı %19,9, kurulan kooperatif sayısı ise %29,3 oranında azalmıştır” bilgisini paylaştı.
Kapanan şirket sayılarına ilişkin güncel verileri de kamuoyuyla paylaşan Gürer, “2025 yılının haziran ayında 14 bin 92 şirket kapanmıştır. Bu sayı, bir önceki ay olan Mayıs 2025’te 11 bin 382 idi. Sadece bir ayda yaklaşık 2 bin 700 işletme daha fazla kapanmıştır” dedi.
BU DA İCRA EKONOMİSİ
Gürer, “Ekonomi yönetimi hala “büyüme” anlatırken, gerçekler sokakta, sanayide, tarımda ve fabrikada yaşanıyor. Bu tablo, sorumluluk almayan bir ekonomi yönetiminin milletin sırtına yüklediği yükün giderek ağırlaştığını gösteriyor. Emekli, esnaf, işçi ve çiftçi düşük gelir ile kıt kanaat yaşarken ekonomik sorunlar sanayicinin de şirketlerin de iş yerlerini icra yoluyla satacak duruma düşürdü. Bankalar ve tüketici finansman kuruluşları bu yılın ilk beş aylık döneminde 775 bin 160 kişiyi kredi kartı,636 bin 860 kişidir. Bireysel kredi borcunu vadesinde ödemediği için icra takibine aldı. Gelişmeler ‘Ne olacak bu memleketin hali?’ sorusunu daha çok sordurur hale getirdi” dedi.