TBMM’de kabul edilen 7554 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Resmi Gazete’den yayımlandı. Kamuoyunda Çevre Yasası olarak geçen ve tepkilere neden olan yasa kapsamında; çevre, madencilik, enerji ve imar alanlarında rant odaklı değişiklikler yapıldı. Özellikle zeytinliklerde madencilik, ÇED süreçleri, orman ve mera alanlarının enerji projelerine açılması gibi kritik konulara yönelik tepki çeken değişiklikler yürürlüğe girdi.
Zeytinlik alanlarının madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören ve bu nedenle başta köylüler olmak üzere, toplumun geniş kesiminin tepkilerine neden olan 7554 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” adlı torba yasası Resmi Gazete’den dün yayımlanarak yürürlüğe girdi. 7554 sayılı torba yasasıyla; “Çevre Kanunu”nda, “Maden Kanunu”nda, “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun”nda, “Mera Kanunu”nda ve “Elektrik Piyasası Kanunu”nda sermayeye yarar yapılan değişiklikler yapıldı.
Ruhsat başvurularında engeller kalktı
Torba yasayla “Çevre Kanunu”nda; bir işletme veya kurumun faaliyetleri için hazırlamakla yükümlü oldukları “Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporlarının” olumlu kararı almadıkça ruhsat alamayacağı; ancak bu durumun başvuruda bulunmalarına engel olmayacağı düzenlemesi getirildi.
Madencilik tesisleri ormanlarda bedelsiz yapılabilecek
Yapılan değişikliklerle orman alanlarındaki madencilik faaliyetlerinde de birtakım değişimler yapıldı. Bu kapsamda; ormanlık alanlarında madencilik faaliyeti için zorunlu tesis, yol, enerji, su, haberleşme ve altyapı tesislerine 2 yıl (24 ay) süreyle bedelsiz izin verilebilecek. Eğer ilgili genel müdürlük istemde bulunursa bu süre 1 yıl daha uzatılabilecek.
Zeytinlik taşınması yürürlükte
Torba yasa kapsamında madencilik faaliyetlerine yönelik yapılan bir değişiklik ise köylülerin eylemlerine neden olan zeytinlik alanlarının madencilik faaliyeti için kullanılmasını öngören madde olmuştu. Torba yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla bu değişiklik de artık yürürlüğe girdi. Böylece “Maden Kanunu”na eklenen geçici maddeyle; ülkenin elektrik gereksinimini karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetleri zeytinlik alanlarının acele kamulaştırılmasıyla gerçekleştirilebilecek. Zeytin ağaçlarının taşınmasındaki tüm giderler madencilik faaliyeti lehine verilen kişiye ait olacak. Zeytin ağaçlarının taşınmasının olanaklı olmadığı arazilerde de madencilik faaliyetine izin verilirken, Bakanlıkça uygun görülen farklı bir arazide taşınan ve taşınamayan zeytin ağacı sayısının en az iki katı zeytin ağacı ile oluşan zeytin sahası tesis edilmesi zorunlu kılındı.