Sanayide kullanılan doğalgaza %48 zam yapıldı. Daha önce yapılan %15’lik zammı da göz önüne alırsak son bir aylık süreçte %68-69 oranında doğalgaza zam geldi.

Benzin ve otogaza neredeyse otomatiğe bağlanmış şekilde zam gelmeye devam ediyor ve benzinliklerin önünde zam öncesi kuyruk oluşuyor.

Zamları o kadar kanıksadık ki, Özal dönemini yaşamış bir kardeşiniz olarak yukardaki başlık dün de Erdal İnönü’nün ölüm yıl dönümü dolayısıyla yeniden aklıma geldi. Türk siyasal tarihinin en başarılı reklam kampanyası olarak tarihe geçen “Özal sizi limon gibi sıkıyor” sloganından sonra SHP 1989 yerel seçimlerinden %28 oyla hemen hemen tüm önemli şehirleri almıştı.

O dönem de böyle her gün bir zam haberiyle uyanıyorduk ve artık kanıksamıştık.

Buraya nerden geldim.

BUPAR Araştırma Danışmanlık, Tele 1’de Tuncay Molaveisoğlu’nun sunduğu Anında Manşet programı için özel bir anket yaptı.

Anket 18-22 Ekim tarihleri arasında 15 ilde 1500 denekle yüz yüze görüşmeyle gerçekleştirildi.

Ankette vatandaşlara ekonomiden geçiş garantili projelere, son siyasal konjonktüre kadar bir çok detaylı soru sorulmuş. Biz bugün başlığımıza riayet ederek ekonomiyle ilgili verileri ele alacağız. Siyasal verileri ise bir sonraki yazıya sakladım.

Anketten çıkan çok çarpıcı sonuçları BUPAR Araştırma Danışmanlık Başkanı Erdal Akaltun açıkladı. BUPAR’ın verilerine göre halkımız temel gıda fiyatlarından, geçiş garantili otoyol ve köprülere kadar her şeyi pahalı buluyor. Bunu zaten yaşayarak da görüyoruz.

Ancak BUPAR Araştırma Danışmanlık vatandaşa “Kendinizi mutlu hissediyor musunuz?” sorusunu da sormuş ki benim üstünde en çok durduğum sonuç buydu.

Buna göre halkın sadece %28,6’sı kendini mutlu hissederken “Hayır mutsuzum” diyenlerin oranı %67,7. Kendilerini mutsuz hissedenlerin parti kırılımlarına baktığımızda Ak Parti’ye oy verenlerde bu oran %36,9, MHP’ye oy veren seçmende %42,9 ve ilk kez oy kullanacak Z kuşağı olarak tarif edilen gençlerde bu oran korkunç durumda %76,1… Bu oran CHP seçmeninde %83,4 iken İYİ Parti seçmeninde ise %90,7.

Yani halkımız küçük bir azınlık dışında 7’den 70’e mutsuz.

Verilerle devam edelim:

Ülke koşullarına göre bugünkü ekonomik durumunuzu nasıl tarif edersiniz sorusuna “İyi” diyenlerin ortalaması %27,4.

2021’deki ekonomik durumunuzu hangi ifade anlatmaktadır diye sorulduğunda ise “Gelirim giderimi karşılamadı. Borçlandım. Eski birikimlerimi harcadım. Ailemden yardım aldım” cevabını verenler %61,3.

Geliri ile geçinebilenlerin ortalaması ise sadece %23. Yani halkımız geçinemiyor.

Önümüzdeki 6 aylık süreçte kendi ekonomik durumunun daha da kötü olacağını söyleyenlerin oranı %65,2.

Önümüzdeki altı ayda ülkenin ekonomik durumunun daha da kötü olacağını söyleyenlerin oranı %66,9.

Geçiş garantili yolları ve köprüleri pahalı bulanların oranı %90’ın üstünde.

Et, balık, yumurta, peynir, süt gibi temel gıdaların fiyatlarını pahalı bulanlar ise %88,8.

Yani halkımız doğru düzgün beslenemiyor, geliri ile geçinemiyor, daha da kötüsü önümüzdeki sürece dair de umudu yok!

BUPAR’ın web sitesinde şöyle bir slogan var: “Araştırmadan bilemezsiniz, bilmeden değiştiremezsiniz.”

Veriler muhalafete bilmesi ve değiştirmesi gereken politikaları da söylemiyor mu?

Ne dersiniz?