Iğdır İl Sağlık Müdürlüğü, kentte yaşanan ve yaklaşık iki ay sürmesi beklenen su kesintisi nedeniyle yurttaşlara yönelik uyarılarda bulundu.
Kente içme suyu sağlayan hatlarda meydana gelen arıza nedeniyle uygulanan su kesintisi kapsamında, Iğdır şehir merkezine yalnızca 17.00–22.00 saatleri arasında su veriliyor.
Su ihtiyacının farklı yöntemlerle karşılanması üzerine İl Sağlık Müdürlüğü, alınması gereken önlemleri kamuoyuyla paylaştı.
Yapılan açıklamada, kaynağı bilinmeyen suların kesinlikle tüketilmemesi gerektiği vurgulanarak, içme ve kullanma sularının uygun yöntemlerle dezenfekte edilmesinin ve kişisel ile çevresel hijyen kurallarına titizlikle uyulmasının bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde hayati önem taşıdığı belirtildi.
Özellikle çocuklar, yaşlılar ve risk grubundaki bireylerin korunması açısından su kesintisi dönemlerinde daha dikkatli olunması gerektiği ifade edilen açıklamada, yurttaşların uyarı levhalarında yer alan kurallara uyması istendi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Kaynağı bilinen ve kontrollü şekilde sağlanan musluk suyunun tüketilmesi güvenlidir. Kaynağı bilinmeyen sular kesinlikle tüketilmemelidir. Klor, hastalık yapıcı mikroorganizmaların büyük çoğunluğunu yok etmektedir. Bu nedenle klorlanmış içme ve kullanma suları tercih edilmelidir. Üzerinde ‘içilmez’ ibaresi bulunan çeşmelerden su içilmemelidir.
Kişisel temizlik ve el hijyenine dikkat edilmemesi, dışkı-ağız yoluyla bulaşan hastalıkların, özellikle ishallerin artmasına ve salgınlara yol açabilir. Sürekli kaşıntı gibi şikâyetlerin görülmesi halinde bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Tankerlerle izinsiz şekilde taşınan içme suları yetkili kurumlara bildirilmeli, bu sular yeterli dezenfeksiyon sağlanmadığı için kesinlikle içilmemelidir.”
“Sağlık Sorunları Yaşanabilir”
Açıklamada, su kesintisi dönemlerinde sudan kaynaklı sağlık sorunlarının yaşanabileceğine de dikkat çekildi. Çocuklar ve yaşlıların ishal gibi belirtiler göstermesi halinde vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği belirtilirken, evlerde kullanılan suların içme suyu kalitesinde olması gerektiği vurgulandı.
Tuvalet temizliği için 5 su bardağı suya 2 su bardağı çamaşır suyu eklenerek hazırlanan karışımın kullanılması önerilirken, sebze ve meyvelerin ise 1 litre suya 20–30 damla yüzde 1’lik klor solüsyonu eklenerek hazırlanan karışımda 15 dakika bekletildikten sonra tüketilmesi gerektiği ifade edildi.
Suların güneş almayan ortamlarda muhafaza edilmesi, açık renkli bidonların tercih edilmesi ve kapağı açıldığında kötü koku gelen bidonların kullanılmaması gerektiği kaydedildi. Ayrıca çocukların süs havuzlarına girmesinin bulaşıcı hastalık riski nedeniyle engellenmesi istendi. Su kesintisi sonrası ilk gelen suyun kirli olabileceğine dikkat çekilerek, berraklaşana kadar suyun ortalama 3–5 dakika akıtılması gerektiği bildirildi.