Güncel

CHP’li Arpacı’dan TBMM’de zeytinlik isyanı:

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, “Teklif, Türkiye'nin doğasını, tarımını, turizmini, zeytinini ve çocuklarımızın geleceğini birkaç şirketin çıkarı uğruna yok edecek”

CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM Genel Kurulu'nda zeytinlik alanların madencilik faaliyetine açılmasını da içeren torba kanun teklifi görüşmeleri sırasında söz aldı. CHP’li Arpacı, "Geçmişte defalarca delmeye çalıştığınız zeytin kanununu bu sefer koordinatlar vererek delmeye çalışıyorsunuz, bu sayede en azından tüm Türkiye’de talanın önüne geçilecek gibi duruyor fakat insan sormadan edemiyor yarın başka bir bölge için koordinat belirlenmeyeceği ne malum? 'Sökülenin yerine iki kat daha zeytin dikeceğiz'. Arkadaşlar ağaç dikmekle orman olmuyor, doğal hayat yerine gelmiyor, zeytinyağı üretimi olmuyor" dedi.

Arpacı konuşmasında şunları söyledi:

“Bugün Genel Kurulda Türkiye'nin doğasını, tarımını, turizmini, zeytinini ve çocuklarımızın geleceğini birkaç şirketin çıkarı uğruna yok edecek bir kanun teklifi görüşülüyor. Bu torba kanunun içinde bulunan, özellikle meraları ilgilendiren enerjide süper izin maddeleri, koordinatlar verilerek bölgedeki zeytinlikler olmak üzere doğayı, insanı ve hayvanları yok edecek kömür madenlerini ilgilendiren maddeler ve zımni izin meselesi problemlidir. Hani geçmişte bir Bakanınız dedi ya ‘Siz gereğini yapın, kanun arkadan gelir’ diye, işte bu zihniyetin aynı şekilde bugün devam etmesidir bu torba yasa ama uluslararası anlaşmalarla ama özelleştirme sürecinde arka kapıdan verilen sözlerin hukuka uydurulmasıdır."

DOĞAYI TALAN EDEN YASAYI GERİ ÇEKELİM

Yasanın geri çekilmesi gerektiğini belirten Arpacı, " Nasıl 57 milyar doları satıp karşılığında TL aldıysak kamulaştıralım bu santralleri elektriğimizi kendimiz üretelim. Kömür mü yok? Bulalım, ucuz kömür ithal edelim. En sevdiğiniz şey ithal etmek değil mi? ‘Dışa bağımlı oluruz’ değil mi? Mısırı, samanı, buğdayı ithal etmiyor mu bu ülke, onlar da dışa bağımlılık zorunuza gitmiyor da kömürde bağımlı olunca mı zorunuza gidiyor? İki üç senede ithal kömürle çalıştıralım, başka düzenlemeler yapalım. Yatırımcıyı zor durumda bıraktınız, çatı GES’lerde düzenleme yapalım illa elektrik ihtiyacımız varsa, nükleer santrali devreye alacaksınız. Bakın, ithal kömür çok mu pahalı olur? Çok mu dışa bağımlı oluruz? Nükleerde de dışa bağımlıyız. Sorduk Komisyonumuza ‘Bu santrallerden elektriği kaç paraya alıyoruz?’ cevap vermediniz. Nükleerde belli, piyasa fiyatının 2 katına satın alacağız, hatta dağıtım bedelleriyle birlikte çok daha pahalıya mal olacak. Gelin, bunları konuşalım, bunların hesabını yapalım. Gelin, bu doğayı talan eden yasayı geri çekelim, herkesin memnun olacağı bir çözüm bulalım. Santralde çalışan işçiler de rahat etsin, zeytinle geçimini sağlayan, üreten köylüler de çevreciler de. Bir rahat bırakalım ağacı, insanı; bizler de ömrünü çoktan tamamlamış bu santrallerin sahiplerine hizmet etmekten kurtulalım arkadaşlar. Bu Meclisin itibarı için yapalım bunları" diye konuştu.