İlki 2018 yılında ‘Göç’ temasıyla düzenlenen festivalin bu yılki teması ise ‘Yemek ve Sanat’ olarak belirlendi. Tarihi Havagazı Fabrikası’nın özel atmosferinde gerçekleşen festivale ilgi çok yoğun oldu.
Doğanın bize sunduklarıyla yola çıkarak belirlenen tema çerçevesinde düzenlenen program boyunca Türkiye’nin önde gelen şefleriyle söyleşiler ve atölye çalışmaları, yerel üreticilerle söyleşiler, restoranların stantlarında yemek tadımları gerçekleşti. Doğanın bize sunduğu, yarattığı ürünlerin renklerinin, şekil ve dokularının sanatsal ifadeyle buluştuğu bu keşif yolculuğu ziyaretçilere keyifli bir gün yaşattı.
Gastronomi dünyası bu etkinlikte buluştu
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ana sponsorluğunda gerçekleşen festivalin düzenleme kurulunda ise Hande Arslanalp, Müge Akgün, Gamze İneceli ve Metin Suerkan yer aldı. Pepsi, İstinyepark İzmir, Öztiryakiler, En Hotel, Usla Akademi, Barilla , Monreve Group, Arkas Sanat ve Harmoni Network sponsorluğunda, İzmir Ticaret Odası, İzmir Ekonomi Üniversitesi destekleri ile gerçekleşen festivalin proje partneri ise ITALTUR M.I.C.E oldu.
Her yıl bir tema çerçevesinde gerçekleşen etkinlikte Mezopotamya’nın mitlerini, sözlü kültürünü çağdaş sanatın evrensel diline taşıyan Ahmet Güneştekin ana konuşmacı olarak yer aldı. Ardından; Bee Wilson, Elaine ML Tam, Xanthe Clay, Danilo Zanna, Michael Wolf, Osman Sezener, Ömür Akkor, Sabiha Apaydın, Metin Çavuş, Seray Kumbasar, Sibel Kutlusoy, Sinem Özler, Osman Serdaroğlu, Serhat Doğramacı, Çiğdem Alagök, Ekin Anıl, Leyla Borovalı, Sedef Özgönül Donuktan, Betül Öztürk konuk konuşmacı ve şef olarak katıldı.
Bu yıl 8’incisi düzenlenen İzmir Gastrofest’e katılarak açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir’in zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu ve bu niteliğiyle Avrupa’ya çok şey kattığını vurgulayarak; “Bu zenginliği dünyaya tanıtmak, hem bu kültürü bugünlere getirenlere karşı borcumuz, hem de bugün üretenlerin hakkını daha fazla alması için bir ihtiyaç. İzmir'in hak ettiği saygınlığı kazanması açısından da önemli” diye konuştu.
İzmir'de coğrafi işaretli 45 tarımsal ürün bulunduğuna ve bunları üretmenin ötesinde tanıtma konusunda biraz daha çaba gösterilmesinin gerekli olduğuna değinen Başkan Tugay, “Mutfağımız Akdeniz'in bir yönüyle en sade, diğer tarafı ile de en zengin mutfaklarından biri. Bu zenginliği dünyaya tanıtmak, bu kültürü bugünlere getirenlere karşı borcumuz. Günümüzde üretenlerin daha fazla haklarını almaları için de bir ihtiyaç ve İzmir'in hak ettiği saygınlığı kazanması açısından önemli. Bu nedenle bu tür etkinliklere ihtiyacımız var. Bizim yapmamız gereken, düzenlenen bu düzeyde ve sahip olduğumuz değerleri tanıtan etkinliklere destek olmak” dedi.
Festivalin Düzenleme Kurulu Başkanı Hande Arslanalp; “Her geçen yıl güçlenerek büyüyen İzmir Gastro Fest’in sekizincisiyle yeniden bir araya geldik. Festivalimiz her geçen gün büyüyor. Yeme-içme kültürüne önem veren, gastronomik eğilimleri merak eden ve yemeğin tüketimden öte bir şey olduğunu düşünenlerle bir arada olmaktan biz de çok mutluyuz. Bizler de burada tüm öznelliğimizle insanlık hafızasına beş duyumuzla algıladıklarımızı katıyor, duyguları, hazları, lezzetleri geleceğe miras bırakmak için emek sarf ediyoruz. İlgi de çok yoğun oldu, İzmirliler güzel bir gün geçirdi. Gastronomi meraklıları farklı deneyimler yaşadı. Aramızda olan, destek veren herkese teşekkürler” diye konuştu.




