Türkiye’de ekonomik krizin etkileri her geçen gün daha da derinleşirken, borçluluk ve icra dosyalarındaki artış dikkat çekici boyutlara ulaştı. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yaptığı açıklamalar, vatandaşın içinde bulunduğu mali darboğazı ve gelir-gider dengesizliğini çarpıcı rakamlarla ortaya koydu.
Gürer, kredi ve kredi kartı borçlarının trilyonları aşarak milyonlarca kişiyi icra kıskacına sürüklediğini, özellikle dar gelirli, emekli ve asgari ücretli kesimlerin geçimlerini borçla sürdürmeye çalıştığını vurguladı. Artan faiz oranları, vergi adaletsizliği ve tarımsal üretimi tehdit eden zirai don gibi gelişmelerle birlikte, Türkiye ekonomisinin geniş kesimler üzerinde ciddi bir baskı yarattığına dikkat çekildi.
42 milyon borçlu
Borç verileri Gürer, “Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) UYAP üzerinde yer alan verilere göre; vatandaşın 4 trilyon 513 milyar lira bireysel kredi ve kredi kartı borcu var. Kredi kartı borç bakiyesi 8 trilyon 152 milyar lira, icra takibine alınan bireysel kredi kartı borçları 168 milyar lira, kredi kartı borç bakiyesi de 2 trilyon 152 milyar lira. Yılbaşından bu yana gelen icra dosyalarında da önemli bir artış var. 2024 yılının aynı dönemine göre yeni gelen dosya sayısı 3 milyon 883 bin. Şu anda toplam bulunan icra dosyası 23 milyon 499 bin. Vatandaş, emekli, dar gelirli, asgari ücretli kredi kartını döndürerek yaşıyor. Şu anda ciddi borçlu durumdalar. Hatta bankalara borçlanan kişi sayısı da 42 milyon kişiye ulaşmış” açıklamalarında bulundu.
Denge bozuldu
Gelir gider dengesi Gelir gider dengesinin bozulduğunun altını çizen Gürer, “Biz milletvekilleri olarak durumun vahametini gösteriyoruz. Yoksulluk daha da derinleşiyor. Geniş kitleler ödeme güçlüğü içindeler, ekonomik kriz yaşıyorlar. Gelir gider dengesi bozulduğu için de büyük bir sorun var. Vergi adaleti sağlanmamış bir ülkede yaşıyoruz. Faizler yüksek. Bazı kesimler de bu bağlamda sıkıntı içindeler. Sanayici faizden şikayetçi, esnafta, çiftçide, işçide para yok” dedi. Borçlar artıyor Gürer sıkıntılı bir süreçten geçildiğini belirterek, “Çiftçi gelir gider dengem bozuldu diyor. Emekli 14 bin 500 lirayla büyük şehirlerde yaşıyor. Asgari ücretli bu parayla ben nasıl geçineceğim diyor. Böyle olunca da piyasada insanların gelir gider dengesi kaçtığı için borçlar artıyor, icralar devam ediyor. Derin bir yoksullaşma var. Bir de zirai don olayıyla birlikte ortaya çıkacak olan bir işsizlik var. Tüm bunlara baktığımızda sıkıntılı bir süreçteyiz” sözlerini kullandı.