Sağlık

Sıcak çorba ve vitamin bağışıklığı destekliyor

Soğuyan hava ile birlikte üst solunum yolu hastalıklarında artış gözlendi. Uzmanlar, bağışıklığı güçlendirmek için beslenme ve vitamin takviyesini öneriyor.

Soğuk hava grip ve nezleyi artırıyor

Ülke genelinde hava sıcaklıklarının düşmesiyle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşanıyor. Grip ve nezle, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Uzmanlar, bağışıklık sistemini güçlendirmek için ıhlamur, adaçayı, zencefil ve kuşburnu çayı gibi bitki çaylarının yanı sıra proteinli gıdaların tüketilmesini öneriyor.

Nezle ve grip farkı

Acıbadem Kent Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim, grip ve nezlenin farklı seyreden hastalıklar olduğunu belirterek, "Nezle hafif seyreder ve genellikle burun akıntısı ile hafif kırgınlık yapar. Grip ise ateş, kas ağrısı, halsizlik ve öksürük gibi belirtilerle daha ağır ilerler. Soğuk havalarda insanlar kapalı ve kalabalık ortamlarda daha fazla vakit geçirdiği için virüsler kolayca yayılır" dedi.

Kişisel hijyen ve korunma yöntemleri

Dr. Yetim, üst solunum yolu hastalıklarından korunmak için şunları önerdi:

Kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmak

Grip belirtileri gösteren kişilerle yakın temasta bulunmamak

Konuşma, öksürme veya hapşırma sırasında damlacıklarla bulaşmayı önlemek

Ellerimizi yemek öncesi ve sonrasında en az 15-20 saniye sabun ve suyla yıkamak

Beslenme ve vitamin takviyesi önemli

Hastalık sürecinde vücudu sıcak tutmanın, bol sıvı ve protein almanın önemine değinen Dr. Yetim, "Tavuk suyu, et suyu, mercimek ve tarhana çorbası bağışıklığı destekler. Limonlu, sarımsaklı çaylar ve C ile B vitamini zengini besinler hastalığın süresini kısaltır" ifadelerini kullandı.

30 yıllık çorbacı ustası Mehmet Çalışkan da, "Kışın ayak paça, kelle paça ve işkembe çorbaları özellikle kolajen açısından zengindir. Limon ve sarımsakla tüketilmesini öneriyoruz" dedi.