Güncel

Manisa Büyükşehir’den  tarımda çözüm için çiftçiye destek

Manisa Büyükşehir Belediyesi, tarım zararlılarına karşı çevre dostu ve sürdürülebilir yöntemlerin yaygınlaştırılması adına üreticilere destek olmaya devam ediyor.

Manisa Büyükşehir Belediyesi, çevre dostu ve sürdürülebilir tarımı teşvik etmek amacıyla hayata geçirdiği ‘Kanadı Noktalı Sirke Sineğine Karşı Biyoteknik Mücadelenin Yaygınlaştırılması Projesi’ni 2025 yılında da sürdürüyor.

Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında, Akhisar, Alaşehir, Demirci, Gördes, Salihli, Sarıgöl, Selendi, Soma, Turgutlu ve Yunusemre ilçelerinde kiraz üretimi yapan 2 bin 770 çiftçiye, 165 bin adet biyoteknik tuzak dağıtıldı.

Her biri 1 litrelik kapaklı pet şişelere konulan ve içerisinde 250 mililitre elma sirkesi bulunan tuzaklar, zararlı sinekleri yakalamayı amaçlıyor. Bu sayede kimyasal ilaç kullanımının azaltılması, ürünlerdeki ilaç kalıntılarının en aza indirilmesi, çevre ve insan sağlığının korunması hedefleniyor. Demirci’de Teslim Töreni Düzenlendi Proje kapsamında Demirci İlçesi’nde de tuzaklar çiftçilere dağıtıldı. Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, üreticilere hem biyoteknik mücadele yöntemleri hakkında bilgi verdi hem de tuzakları teslim etti.

Dağıtıma, Usta’nın yanı sıra Demirci Belediye Başkanvekili İsmail Hakkı Gül, CHP Demirci İlçe Başkanı Melih Kuru, Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya, mahalle muhtarları ve üreticiler de katıldı. Katılımcılar ve çiftçiler, bu çevreci desteğin önemine dikkat çekerek, Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’e teşekkür etti. Demirci İrişler Mahallesi Muhtarı Yaşar Dinçer, dağıtılan tuzakların hem çevreye hem de kendi bütçelerine katkı sağladığını belirtirken üretici Selami Amuca ise “Sirke sineği büyük bir sorun. Bu tuzaklar sayesinde ilaç kullanmadan mücadele edebileceğiz. Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederiz” dedi.

Çevre ve İnsan Sağlığı Önceliği Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, projenin hayata geçirilmesindeki temel amacın, tarım ilaçlarının insan ve hayvan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek, gıda ürünlerindeki ilaç kalıntılarını azaltmak ve çevreyi korumak olduğunu söyledi. Usta, “Aynı zamanda, tarımsal ilaç fiyatlarındaki artış göz önüne alındığında, biyoteknik mücadele düşük maliyetli ve uzun vadede ekonomik bir çözüm sunuyor” diye konuştu.