Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Diyetisyen Fatma Sena Küçük Aydın, bayramda kesilen kurban etlerinin hemen tüketilmesinin doğru olmadığını belirtti. Aydın, “Etin ölüm katılığı (rigor mortis) geçmeden tüketilmesi sindirim zorluğu ve lezzet kaybı yaratır. En az 24 saat buzdolabında bekletilmeli” dedi.
Bakteri riskine karşı hijyen uyarısı
Kesim ve parçalama sırasında hijyen kurallarına uyulması gerektiğini belirten Aydın, “Bir bakteri, 12 saatte milyarlarca üreyebilir. Bu yüzden ortamın serin olması, temiz bıçak ve ekipman kullanılması çok önemli. Sakatat ve et ayrı yerlerde saklanmalı” diye konuştu.
Saklama ve porsiyonlama kuralları
Aydın, etlerin küçük porsiyonlar halinde paketlenerek saklanması gerektiğini hatırlattı:
-
Buzdolabında (0-4°C): 3-5 gün
-
Derin dondurucuda (-18°C): 6-12 ay
Saklama için: Streç film, buzdolabı poşeti veya vakumlu poşet öneriliyor.
Bayramda dengeli beslenme şart
Etin fazla tüketiminin özellikle böbrekleri zorladığını vurgulayan Aydın, günde 2-2,5 litre su içilmesini önerdi. Aydın’ın önerdiği örnek bayram menüsü:
-
Sabah: Haşlanmış yumurta, peynir, yeşillik, tam buğday ekmeği, şekersiz çay
-
Öğle/Akşam: Çorba, az yağlı et, sebze yemeği, salata, yoğurt