Dünyada ikinci en sık ölüm nedeni olan kanserlerin yüzde 30-40’ının aslında önlenebildiğini dile getiren Doç. Dr. Yaman, Meme kanserinin de bu önlenebilir kanserler içerisinde en sık görüleni olduğunu söyledi.

Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor
Aşırı terlemeye bağlı sıvı kaybı, kalp krizine yol açıyor
İçeriği Görüntüle

GÖRÜLME SIKLIĞI GİDEREK ARTIYOR

Meme kanserinin kadınlarda görülen kanserlerin yüzde 30’unu oluşturduğunu belirten Doç. Dr. İsmail Yaman, “Meme kanseri maalesef giderek artış göstermektedir. 1960’lı yıllarda çalışmalarda her 20 kadından birinde meme kanseri görülürken günümüzde her sekiz kadından birinde meme kanseri gelişmektedir. Meme kanseri hastalarının yüzde 78’i 50 yaş üzerindedir. Ailede meme ya da yumurtalık kanseri görülmesi riski artırır. Özellikle ailedeki kişi anne tarafından birinci derece akraba ise risk daha yüksektir. Bu kişi premenopozal dönemde meme kanserine yakalanmışsa risk daha da artar. Buradan ailesinde meme kanseri bulunmayanlarda meme kanseri gelişme riski düşüktür gibi bir sonuç çıkmamalıdır. Meme kanseri gelişen kadınların yüzde 75’inin ailesinde meme kanseri hikayesi yoktur” diye konuştu.

20 YAŞINDAN İTİBAREN KENDİNİZİ MUAYENE EDİN

Meme kanserinin belirtileri hakkında bilgi veren Yaman, “Başlıca belirtiler arasında memede kitle, meme derisinde kızarıklık, ülser, ödem, koltuk altında kitle, meme başının içe çekilmesi, iyileşmeyen yara olması ya da meme başından akıntı gelmektedir. Memede kitle meme kanserinin en sık belirtisidir ve meme kanseri hastalarının yüzde 90’ı memede kitle şikayeti ile başvururlar. Sert, düzensiz, hareket ettirilemeyen, hızlı büyüme gösteren, ağrısız kitlelerde risk daha yüksektir. Kendi kendine muayene meme kanserini tespit etmek için etkili bir yöntemdir. Kendi kendine muayene; gözle ayna karşısında, ayakta iken elle ve yatarken elle olmak üzere 3 aşamada yapılır. 20 yaşından itibaren her kadın ayda bir defa adet bitiminden bir hafta sonra mutlaka kendi kendine muayene yapmalıdır” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi