Gezi rehberi

Denizli’de bir cennet: Işıklı Gölü tekne turu nasıl yapılır?

Nilüferler arasında tekneyle süzülerek yüzlerce kuşun dansına tanık olmak ister misiniz? Denizli’de bulunan Işıklı Gölü sizi doğanın kalbine davet ediyor

Ege’nin doğal güzelliklerinden biri olan Işıklı Gölü, yaz aylarında açan nilüfer çiçekleri, yüzlerce kuş türü ve sakin doğasıyla adeta görsel bir şölene dönüşüyor. Denizli'nin Çivril ilçesinde yer alan bu eşsiz göl, şimdi ziyaretçilerine tekneyle masalsı bir gezinti yapma fırsatı sunuyor. Doğaseverler, göl yüzeyinde açan pembe ve beyaz nilüferlerin arasından süzülürken, gökyüzünde süzülen kuşlarla unutulmaz bir deneyim yaşıyor. Sessizlik, huzur ve doğayla bütünleşme arayanlar için Işıklı Gölü, keşfedilmeyi bekleyen bir cennet...

Işıklı Göl nerede

Işıklı Gölü, Denizli’nin Çivril ilçesi sınırlarında yer alan adeta doğal bir cennettir. Ege Bölgesi’nin en büyük tatlı su göllerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Göl, yüzden fazla kuş türüne ev sahipliği yapar. Leylekler, karabataklar, yalıçapkınları ve ördekler burada sıkça görülür. Yaz aylarında göl yüzeyinde beyaz ve pembe nilüfer çiçekleri açar, kartpostallık manzaralar oluşur. Tekneyle gölde gezinirken kendinizi bu çiçeklerin arasında adeta bir masal dünyasında gibi hissedebilirsiniz. Işıklı Gölü, önemli bir sulak alan olarak tanımlanmış ve koruma altına alınmıştır. Doğal yaşamı sürdürebilmek için avlanma ve yapılaşmaya sınırlamalar getirilmiştir.

Işıklı Gölü’nde bulunan kuş türleri

Bölgede kuluçkaya yatan arasında Küçük balaban, Alaca balıkçıl, küçük büyük ak balıkçıl, Erguvan balıkçıl, çeltikçi, boz kaz, angıt, pasbaş dalağan, deniz kartalı, saz delicesi, kızıl şahin, uzun bacak, Gülen sumru, Kır incir kuşu önemli örneklerdir. Gölün taşıdığı potansiyel nedeniyle önemli Kuş Alanı (en) (ÖKA) ilan edilmesi önerilmiştir. Günümüzde göl sulama, balıkçılık ve balık çiftlikleri amaçları ile değerlendirmektedir. Göl, kerevit vebasının 1986 sonbaharında Türkiye’de görüldüğü ilk yer olarak bilinmektedir. Göl, su kuşları içinde önemli bir yaşam ortamı oluşturmaktadır. Bölgede kuluçkaya yatan türlerden; Küçük Baladan, Alaca Balıkçıl, Çeltikçi, Boz Kaz, Angıt, Pasbaş Dalağan, Deniz Kartalı, Saz Delicesi, Kızıl Şahin, Uzunbacak, Gülen Sumru ve Kır İncirkuşu en önemli örneklerdendir. Kışın gölde gözlenen su kuşları arasından Küçük karabatak, büyük ak balıkçıl, sakarca, bölün toz kaz, çamurcun, kıl ördek, kepçel, batak çulluğu örnek verilebilir. Gölde yaşam süren Küçük Karabatak (maks.140), Sakarca Kazı (maks.3100), Boz Kaz (maks.920), Çamurcun (maks.1080) örnek verilebilir. Ayrıca Deniz Kartalı, Sakallı Akbaba, Gökçe Delice, Büyük Orman Kartlalı (maks.16), Şah Kartal, Bıyıklı Doğan, Ulu Doğan bölgede kışlayan yırtıcılardır. Ayrıca Akdoğan’dan su içmeye gelen yaban domuzu ve geyik de görülmektedir.

Işıklı Gölü tekne turu nasıl yapılır?

Işıklı Gölü’nde tekne turu yapmak için günübirlik gezi seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Dilerseniz tur şirketlerinin gezi rotalarına göz atabilirsiniz.