Paskalya Adası’nda bulunan Moai heykelleri, dünyanın en gizemli arkeolojik yapıları arasında yer alan dev taş heykeller olarak biliniyor. Dünyanın en izole noktalarından biri olan Paskalya Adası’nda, yüzlerce yıldır gökyüzüne ve insanlara sessizce bakan dev taş yüzler... Kim yaptı, neden yaptı ve hepsi neden aynı yöne bakıyor? Binlerce kilometre ötede, Şili kıyılarından kopuk bu gizemli adada yer alan Moai heykelleri, sadece büyüklükleriyle değil, taşıdıkları ruhani anlamlarla da dünyanın en büyük arkeolojik bilmecelerinden biri olmaya devam ediyor. Ataların gücünü taşa işleyen Rapa Nui halkının ardında bıraktığı bu sır dolu mirasın perde arkasında neler var?

Moai heykelleri gizemi

Paskalya Adası’nda yaklaşık binden fazla Moai heykeli bulunmaktadır. Her biri farklı boyutlarda ve yüz hatlarında olmasına rağmen belirli bir stilistik tutarlılığı paylaşırlar. Moai heykellerinin boyları genellikle 4 ile 10 metre arasında değişir. En büyüklerinden biri olan “Paro” yaklaşık 10 metre yüksekliğinde ve 82 ton ağırlığında olduğu bilinmektedir. Eskiden heykellerin ağaç kütükleriyle yuvarlanarak taşındığı düşünülüyordu. Ancak son araştırmalar, Rapa Nui halkının heykelleri sallanarak "yürütme" yöntemiyle dik konumda hareket ettirdiğini öne sürüyor. Ancak o yıllara dönme fırsatımız bulunmadığı için gerçeği yapanlardan başka kimse bilemiyor. Heykellerin büyük kısmı, adadaki Rano Raraku volkanik krateri yakınlarında yer alan taş ocağında tamamlanmadan bırakılmıştır. Hatta kayalığa gömülü şekilde duran bazıları, yüzeyin altında daha büyük gövdelere sahiptir. Moai’lerin sadece baş kısmı olduğu sanılsa da, aslında toprak altında kalmış uzun gövdeleri de bulunur. 2010’lu yıllarda gerçekleştirilen kazılar bu gerçeği ortaya çıkarmıştır. Bazı heykellerin başında kırmızımsı renkli “şapka” gibi görünen yapılar vardır. Bunlara "pukao" denir ve başka bir taş türü olan kırmızı tüf (scoria) maddesinden yapılmıştır.

Gözleri sonradan yapılmış

Moai heykelleri başlangıçta gözleri olmadan yapılmış ancak seremonilerde beyaz mercan ve obsidyen taşlarla yapılan gözler eklenerek onlara "ruh" kazandırıldığı düşünülür. Moai’ler yaklaşık M.S. 1100 ile 1600 yılları arasında yapılmıştır. Bu, adada yüzlerce yıl süren bir kültürel ve dini sürecin parçasıdır.

Balıkesir’in Maldivleri: Küçükova Koyu doğaseverleri bekliyor
Balıkesir’in Maldivleri: Küçükova Koyu doğaseverleri bekliyor
İçeriği Görüntüle

UNESCO listesinde

Paskalya Adası’ndaki Rapa Nui Ulusal Parkı, 1995 yılında UNESCO Dünya Mirası ilan edilmiştir. Moai heykelleri, bu kültürel mirasın en önemli parçalarıdır. Moai’ler, Rapa Nui halkının ölmüş liderlerini veya atalarını onurlandırmak için dikilmiştir. Halk, bu heykellerin ruhani bir koruma sağladığına inanıyordu.

Moai heykelleri hangi ülkede

Moai heykelleri, Büyük Okyanus’ta Şili’nin 3703 kilometre batısındaki Paskalya Adası’nda yer alıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ