Siyasal İslamcılar Çanakkale Savaşı’na destek verirler de Mustafa Kemal Atatürk’ün bu savaşta oynadığı rolü gizlemek için çaba gösterirler.
Oysa 18 Mart 1915'te başlayan, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu kadrolarının staj yeri olan Çanakkale'deki mücadelenin en büyük kahramanlarından biridir Atatürk…
Aynı zamanda Mustafa Kemal’i Kurtuluş Savaşı’nın önderliğine götüren sürecin kilit noktasıdır.
Bundan ötürü Mustafa Kemal Atatürk olmadan Çanakkale Savaşı tarihi anlatılamaz, yazılamaz!
****
1917 tarihinde Osmanlı Genelkurmayı tarafından yayınlanan Harp Tarihi dergisinde somut bir kanıtı var.
'Harb Mecmuası'nda Mustafa Kemal adına dikilen Kireçtepe’deki büstün fotoğrafı var.
Savaşın küllerinin ve yıkımının devam ettiği o kanlı yıllarda, askerlerin yayınladığı devletin resmi yayın organında Atatürk'ün resmi basılarak, "Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal" yazılması boşuna değil...
O kapak resmi yırtılıp atılamayacağına göre, Atatürk'ü bu savaştan, bu kahramanlık destanından kimse ayrı tutamaz!
****
Yandaş tarihçilerin (!) bir kısmı Mustafa Kemal'in rolünü küçümsemek için "Çanakkale Savaşı sırasında sadece bir yarbaydı" derler.
Doğru değil... Mustafa Kemal'in ilk görevi 19. Tümen komutanlığıdır. Yarbay olmasına karşın emri altındaki birliğin asker sayısı bakımından rütbesi tümgeneralliğe eşittir. Kısa süre sonra albaylığa terfi eder. Ağustos ayındaki Anafartalar savaşında, Gelibolu yarımadasındaki tüm Türk birliklerinden oluşan Osmanlı 5. Ordusu'nun yarısından fazlasına o komuta eder.
****
Gizliliği kalkan İngiliz belgelerinde, çıkarmanın Arıburnu ve Seddülbahir üzerinden planlandığını, İngilizlerin Conkbayırı'nı aşarak Kocaçimen üzerinden Çanakkale'nin tümüne egemen olmayı düşündükleri yazılıdır. Eğer İngilizler bu tepelere hâkim olsalardı, Türk topçusunun ateşine maruz kalmadan, donanmaları boğazdan geçecek ve İstanbul kapıları önlerine açılacaktı.
Ordu komutanın aksine emir veren, bu riski göze alarak savaşın kaderini değiştiren Mustafa Kemal'dir.
***
Bu konuda geniş bir araştırma kitabı yayınlamış olan gazeteci Tayfun Çavuşoğlu bakın “Atatürk sadece yarbaydı” tezine karşılık neler söylüyor:
" Anafartalar Grup Komutanı olarak fiilen orgeneral yetkisi kullanmıştır. Ağustos ayındaki Anafartalar savaşında, Gelibolu yarımadasındaki tüm Türk birliklerinden oluşan Osmanlı 5. Ordusu'nun yarısından fazlasına (toplam 18 tümenden 10'una, yani 3 kolorduya) komuta etmiştir."
Tayfun Çavuşoğlu, 9-10 Ağustos günleri Anafartalar ve Conkbayırı'nda Mustafa Kemal'in karşısına 9 İngiliz generalin çıktığını, bunlardan üçünün savaş meydanlarında öldüğü bilgisini veriyor. Bir de ağır yaralı general var.
***
Bu büyük komutanın, Divanı Harp'te asılma riskini göze alarak savaşın kaderini değiştirmesini de şöyle anlatıyor Çavuşoğlu:
"Osmanlı 5. Ordu Komutanı Liman Von Sanders'in Çanakkale Savaşı'nın ilk gününde aldığı yanlış savunma düzeninin yol açabileceği 'savaşı başladığı gün kaybetme' riskini ortadan kaldıran, yarbay rütbesindeki bir tümen komutanının hiç çekinmeden inisiyatif kullanmasıdır. Bu durum İngiliz savaş tarihinde de dile getirilir, biraz hayret, biraz da övgüyle anlatılır."
***
Mustafa Kemal cumhuriyet sonrasının değil öncesinin de kahramanı olduğunu kanıtlayan bir de gazete var.
29 Ekim 1915 tarihli Tasvir-i Efkar gazetesinde Mustafa Kemal'in resmi basılır ve altına şunlar yazılır:
"Doğuştan yiğitlik ve kahramanlık harikaları ile temayüz etmiş Miralay Mustafa Kemal Beyefendi!”
*****
Son olarak, Mustafa Kemal'in bu savaş nedeniyle çeşitli madalyalar aldığını belirtmiş olayım. En büyük madalyalardan biri de 10 Mayıs 1915 günü Mustafa Kemal Atatürk'ün Arıburnu muharebelerini yönettiği yere "Kemalyeri" adının verilmesiydi.
Savaşın kritik yerine bu adı Osmanlı Genelkurmayı verdi, Cumhuriyet değil!
*****
Özetle Atatürk Çanakkale’den çıkartılamaz. Çıkartılırsa o tarih eksik olur, yanlış olur, yalan olur
Başlıkta soruya yanıt verirsem, Atatürk Çanakkale’den çıkarsa geriye sadece yenilgi ve işgal kalır!