Aile hekimliğinde görev yapan hemşirelerin maaşlarının 37 bin TL’ye kadar düştüğünü açıklayan Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol, Temmuz ayında yapılan zamlarla “en düşük memur maaşı 50 bin TL oldu” açıklamalarına sert tepki gösterdi. Doğruyol, aile sağlığı çalışanlarının giderek artan iş yükü, angarya işler ve mantıksız performans kesintileri nedeniyle görevlerini yapamaz hale geldiğini vurguladı.
“Maaşlar cezalara kurban ediliyor”
Doğruyol, en düşük maaşı alan memurların büyük kısmının Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan hemşireler olduğunu belirterek, “Bazı hemşirelerimiz 37 bin TL maaş alıyor. Daha da düşük maaş alanlar var. Ancak kamuoyuna sunulan tabloyla gerçekte yaşananlar örtüşmüyor” dedi.
“Bordrolar şeffaf değil, cezalar görünmez”
Aile sağlığı çalışanlarının bordrolarında maaş kesintilerinin nedeninin açıkça belirtilmediğini belirten Doğruyol, aynı işi yapan personelin neden farklı maaşlar aldığını sorguladı. Ayrıca ailelerin aşı ve izlem çağrılarına gelmemesi durumunda da hemşirelerin maaşlarından kesinti yapıldığını ifade etti:
“Başka meslek grubunda böyle bir sistem var mı?”
Doğruyol, uygulamanın saçmalığını şu sorularla dile getirdi:
-
Öğrencisi devamsızlık yapan öğretmenin maaşı kesiliyor mu?
-
Dava kaybeden avukata ceza var mı?
-
Mahallesinde suç işlenen polisin maaşından para düşülüyor mu?
“Angaryadan asli göreve vakit kalmıyor”
Aile sağlığı çalışanlarının asli görevlerinin koruyucu sağlık hizmeti olduğunu hatırlatan Doğruyol, angarya evrak işleri, performans baskısı ve uygunsuz ek görevler nedeniyle bebek aşıları, gebe izlemleri gibi kritik hizmetlerin aksadığını belirtti.
“Bu sistem halk sağlığını da tehdit ediyor”
Doğruyol, özellikle 3–5 yaş arası çocukların yılda bir izlenmesi gerektiğini söyleyen protokole rağmen, 6 ayda bir izlem zorunluluğu getirildiğine dikkat çekti. Ayrıca yaşlı izlemlerinin hemşirelerin görev tanımı dışında olduğunu ifade ederek, hemşirelerin bilgi ve yetkinliği dışında ek görevlerin verilmesinin hem hizmet kalitesini düşürdüğünü hem de mağduriyetleri artırdığını dile getirdi.
“Sağlık çalışanı değişiklikleri medyadan öğreniyor”
Son olarak Doğruyol, sağlık çalışanlarının aşı takvimindeki değişiklikleri bile resmi yazı ya da eğitim olmadan medyadan öğrendiğini ifade ederek, sistemin revize edilmesi gerektiğini şu sözlerle tamamladı:
“Hekim ve hemşireden istenen hizmetlerin sayısı mantık sınırlarını aşmıştır. Bu sistem hem sağlık çalışanlarını tüketiyor hem de koruyucu sağlık hizmetlerini sekteye uğratıyor. Acilen gözden geçirilmelidir.”